Tudor Vladimirescu
Glorie Eternă! Iubit Gorjan, nu te vom uita!

(„Marșul lui Tudor” din ORATORIUL de Gheorghe Dumitrescu

28 Mai 1821, se împlinesc 200 de ani de la asasinarea Domnului TUDOR de către criminalul Vasile Caravia (care a primit ordin de la generalul Alexandru Ipsilanti, comandantul eteriștilor, să-l omoare). Tudor Vladimirescu, așa cum declarase la Padeș „Am îmbrăcat cămașa morții și de acum nu-mi mai aparțin mie, aparțin țării” așa a murit, ucis de eteriști, fiind trădat de unii din căpitanii săi.
Trupul i-a fost ciopârțit și aruncat în grădina Geartoglu, Târgoviște (în apropierea Mitropoliei)
„Părăsit de căpitanii săi este arestat de Sf. Constantin şi Elena, 21 mai 1821, în Tabăra de la Goleşti de către Eterie cu ajutorul unor căpitani trădători, judecat după codul militar eterist şi, după cinci zile, executat la Mitropolia din Târgovişte, trupul fiindu-i ciopârţit şi aruncat într-un canal de scurgere pentru a nu fi găsit ca să nu fie declarat martir” – scrie profesorul Mircea Coloșenco în cartea TUDOR VLADIMIRESCU, care va fi tipărită la Editura Muzical-, UCMR.


În memoria pandurului TUDOR VLADIMIRESCU, împreună cu maestrul Constantin Arvinte am scris Poemul vocal-simfonic „TUDOR VLADIMIRESCU” (libretul Marin Voican-Ghioroiu, muzica: Constantin Arvinte) compoziție (din nefericire… ultima creație a compozitorului Constantin Arvinte, se va cânta într-un concert „REMEMBER CONSTANTIN ARVINTE” de către Filarmonica „GEORGE ENESCU” la ATENEUL ROMÂN.
GLORIE ETERNĂ EROULUI NAȚIONAL, TUDOR VLADIMIRESCU!
DRAGI ROMÂNI, PUTEȚI ASCULTA POEMUL VOCAL-SIMFONIC „TUDOR VLADIMIRESCU” – MP3 Audio

Comentează - cont Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *