României” la 1595, în primul atlas geografic modern / FOTO
Autor: Iulian Sîmbeteanu
Sursa articolului: Historia.ro
În colecția impresionantă de cărți și documente foarte rare de la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia se află și un atlas geografic vechi de peste 400 de ani. Considerat a fi „primul atlas geografic modern”, acestă lucrare realizată de cartograful flamand Abraham Ortelius cuprinde și o hartă a României. În mod surprinzător, în atlasul lui Ortelius apare chiar acest nume: „Romania”.
Una dintre cele mai fascinante opere renascentiste este cea a lui Abraham Ortelius (1527-1598). A fost un cartograf flamand de excepție, cel care a realizat primul atlas geografic modern. Lucrarea sa, Theatrum Orbis Terrarum (Imaginea globului pământesc), este opera care a marcat pentru totdeauna cartografia și geografia europeană și nu numai, publicată în 1570 și apărută la Antwerpen. Ortelius a publicat alte 25 de ediții până la moartea sa din 1598, în mai multe limbi. Editarea a continuat și după moartea sa, până în 1612. Fiecare ediție a fost îmbogățită cu nume de autori noi, căci volumul lui Ortelius este de fapt o compilație de cartografi, el fiind primul care i-a strâns pe toți la un loc, într-un mod coerent și sistematic, având un format standard, scrie Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, pe pagina de Facebook a instituției.
Dacă prima ediție conținea 70 de hărți și 87 de autori (cuprinzând și descoperirile lui Vasco Núñez de Balboa (1475-1519) din 1513, și cele ale lui Ferdinando Magellan (1480-1521), ediția din 1612 avea 183 de autori și 167 de hărți. Gravurile au fost frumos colorate de însuși Frans Hogenberg (1535-1590), hărțile conținând nenumărate povești și surprize: de la cartografia de aur inaugurată de Ortelius, pe hărțile acestea apar marcate epave sau corăbii naufragiate, monștri marini, sirene, dar și prima descriere precisă a migrației urșilor polari de-a lungul sloiurilor de gheață. Biblioteca Batthyaneum deține o ediție color excepțională din anul 1595, când Ortelius încă trăia. Lista din Catalogus Auctorum cuprinde 170 de autori.
Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia publică pe pagina de Facebook a instituției unele dintre cele mai spectaculoase hărți și imagini din atlasul geografic, inclusiv portretul lui Ortelius.
Mai mult, dacă vă întrebați: dar oare România apare pe hartă? Răspunsul este afirmativ. România apare în atlasul lui Ortelius chiar cu acest nume „Romania”, scrie Biblioteca Batthyaneum.
De asemenea, atlasul geografic cuprinde și o hartă a Transilvaniei, iar pe ea se poate citi orașul Alba Iulia, scris chiar așa, fără erori de vreun fel (așa cum apar nedumeririle pentru astronomii secolului al XVIII-lea în privința numelui corect al orașului: Alba Julia sau Iulia etc): Alba Iulia, dar și Gyulafehérvár și Weissenburg. În plus, apare și o clădire reprezentativă: catedrala romano-catolică Sfântul Mihail.