Cenaclul de la Roma începe să prindă viață prin oameni deosebiți.
Cea de a treia ediție a cenaclului s-a bucurat de o prezență numeroasă și valoroasă și a avut loc duminică 31 Mai 2015 începând cu orele 14, într-un cadru de excepție, la Rocca di Papa, una dintre localitățile de referință care face parte din faimoasa zonă Castelli Romani, în casa Elizei Pușcoi și a familiei acesteia: soțul Orlando și cei doi copii minunați: Maria și Federico, băiețelul care tot în această frumoasă duminică a avut și comuniunea pentru care îl felicităm încă o dată.
Întâlnirea a debutat cu un emoționant traseu pe Via Sacra unde a fost expusă într-o manieră originală opera graficianului Enzo Guidi și un loc unic din care se vedea panorama magnifică a zonei, lacurile vulcanice din Nemi și Albano și localitatea reședință papală, Castel Gandolfo. Apoi, am fost găzduiți acasă la Eliza Pușcoi, într-o splendidă grădină sub smochin, la o masă mare și încărcată cu bunătăți în jurul căreia cei prezenți au cântat, recitat, povestit și, desigur, s-au delectat cu bucatele oferite cu generozitate…
A deschis programul întâlnirii Laurențiu Trifan dând cuvântul lui Valeriu Dg Barbu care a prezentat succint câteva informații despre cum a luat naștere acest cenaclu și citind un text de autor.
Au urmat oaspeți de mare calibru: Evandro Rossetti care a uimit cu o impecabilă limbă română și poeziile sale în care își exprimă dragostea pentru România, fermecând audiența atât cu discursul său dar și cu chitara și vocea, interpretând piese folk românești de mare efect. Evandro Rossetti este un artist autentic și un om cu distincție și aleasă modestie. Tony Tani, consacrat poet italian, a vorbit despre importanța ființării unui cenaclu și a recitat un poem de autor. Eliza Pușcoi, gazda evenimentului, a recitat un splendid poem în limba italiană ca apoi să prezinte fiecare câteva dintre creațiile proprii, în mod sigur nu am reușit să înscriu numele exact în ordinea desfășurării dar… iată: Zâna Azamfiricăi, Stănica Vînătoru,Tania Mariana Ianto, Irina Maria Bibirig, Valentina Macinca, Nicu Narcis Anton, Vasile David, Constantin Florea, Alexandru Paraschiv, Ionel Sava, George Lupașcu. Notăm cu respect și participanții care doar au ascultat și apreciat acest program: Maria Bogdan, Vasilica Cojocaru, Laurențiu Trifan, Toma Romulus Sinca și Cristi Merchea.
Această întâlnire a fost ,,acaparată,, de poezie lăsând ca pentru edițiile viitoare să se acorde spațiu prozei și altor forme de manifestare artistică. Prozatorul Laurențiu Trifan chiar merita să i se fi prezentat măcar un anunț despre lansarea cărții sale, o carte căreia îi vom dedica o ediție amplă în cadrul cenaclului.
Aproape de închiderea manifestării George Lupașcu a recitat într-o manieră spectaculară desăvârșită două poeme și a cântat o romanță celebră dovedind un talent incontestabil.
Interculturalitate și spontaneitate, iată cum se poate descrie esențializând acest eveniment. Dorul de acasă, românismul, latinitatea, armonia, un împreună frățesc și cu voie bună acasă la Eliza.
Ediția următoare a cenaclului va avea loc la data și locul propus și acceptat de către toți membrii acestuia pe pagina de facebook numita chiar așa: Cenaclul de la Roma.